Wykład o przemianach przestrzeni kuchennych

Wykład o przemianach przestrzeni kuchennych


Organizatorzy zapraszają na wykład Agaty Szydłowskiej pt. "Czarna izba, laboratorium, salon. Przemiany przestrzeni kuchennych", który towarzyszy wystawie pt. "Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska" prezentowanej w Muzeum Warszawy. Spotkanie poświęcone będzie ewolucji kuchni warszawskich – od zamkniętych pomieszczeń w mieszczańskich domach po otwarte aneksy we współczesnych mieszkaniach.

Wykład odbędzie się w czwartek, 6 marca, w godzinach 18:00-19:30 w Muzeum Warszawy (Rynek Starego Miasta 42). Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny – bilety można odebrać godzinę przed spotkaniem w kasie muzeum. Organizatorzy zapewniają dostępność dla osób z niepełnosprawnością ruchu.

Podczas wykładu uczestnicy dowiedzą się, jak na przestrzeni lat zmieniała się rola kuchni i jakie czynniki wpływały na jej funkcję i wygląd. W przeszłości kuchnia była często ukrytym miejscem, dostępnym głównie dla służby. Z czasem, wraz z rezygnacją z pomocy domowej i rozwojem budownictwa skierowanego do rodzin robotniczych, architekci zaczęli poświęcać jej coraz więcej uwagi. W okresie powojennym, w małych mieszkaniach blokowych, kuchnia stała się centrum życia domowego, przejmując funkcję przestrzeni wspólnych.

Warszawskie kuchnie odzwierciedlały zmieniające się realia społeczne – od propozycji kuchni uspołecznionych w czasach PRL-u, po późniejsze trendy otwierania ich na salon. Z wykładu dowiemy się, jak kształtowały się nowe rozwiązania architektoniczne oraz jakie zmiany w stylu życia wpłynęły na sposób ich użytkowania.

Warszawskie kuchnie – to, jak je projektowano i to, jak je użytkowano – były odzwierciedleniem większych przemian. Kiedy życie miało toczyć się poza domem – w zakładzie pracy, świetlicy – proponowano kuchnie uspołecznione. Tam, gdzie brakowało przestrzeni, bo mieszkanie podzielono na kilka części, improwizowano kuchenne aneksy. Tam z kolei, gdzie wdrażano budownictwo oszczędnościowe, kuchnie traciły okna i zyskiwały „wydawki”. Z czasem przyszła moda na łączenie kuchni z dużym pokojem, zaczęto podawać koreczki i „dipsy”, a zamiast ściany działowej pojawił się barek z wysokimi stołkami — piszą organizatorzy.

Prowadzenie:

Agata Szydłowska – badaczka, autorka książek, kuratorka. Absolwentka historii sztuki na Uniwersytecie Warszawskim, Szkoły Nauk Społecznych przy Instytucie Filozofii i Socjologii PAN, ma doktorat z etnologii. Pracuje w Katedrze Teorii Designu na Wydziale Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, gdzie prowadzi zajęcia między innymi z historii wzornictwa.

Wystawę towarzyszącą wykładowi można zwiedzać w godzinach otwarcia muzeum. Ostatnie wejście na ekspozycję możliwe jest na godzinę przed zamknięciem.
  • wtorek, środa, piątek, sobota: 11:00 – 19:00,
  • czwartek: 11:00 – 20:00 (wstęp za 1 zł),
  • niedziela: 11:00 – 18:00.

Szczegóły: 



Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»