Gdy przestrzeń ogranicza

Gdy przestrzeń ogranicza
Komfort w wykonywaniu codziennych czynności, spójność z wystrojem sąsiadującego salonu, utrzymanie porządku przy stałej ekspozycji na widok gości oraz szereg istotnych kwestii, o których należy pamiętać przy urządzaniu aneksu kuchennego sprawia, że jest on jednym z najbardziej kłopotliwych miejsc w domu. Jak nadać mu wymagany poziom funkcjonalności?

Obecność aneksu kuchennego często jest podyktowana ograniczoną przestrzenią mieszkania lub układem pomieszczeń. Źle urządzony może wiązać się z koniecznością borykania się z przenikaniem zapachów przygotowywanych potraw, trudnością w poruszaniu się pomiędzy elementami wyposażenia czy niewystarczającą ilością miejsca do przechowywania garnków oraz produktów spożywczych. Ze względu na rodzaj wykonywanych w kuchni czynności, czynniki te nie powinny negatywnie wpływać na jej ergonomię oraz komfort funkcjonowania domowników. Tak jak w przypadku tradycyjnych pomieszczeń, projektowanie przestrzeni aneksu rządzi się swoimi prawami. Dzięki wdrożeniu kilku prostych rozwiązań nie tylko uda nam się maksymalnie wykorzystać powierzchnię przeznaczoną na urządzenie kuchni, ale również optycznie powiększyć i nadać mieszkaniu głębi. O czym warto pamiętać?

Ergonomia na pierwszym planie
Projektując rozkład wyposażenia aneksu kuchennego, niezwykle ważne jest, aby był on zgodny z podstawowymi zasadami ergonomii pomieszczenia. Dysponując przestrzenią tylko na jednej płaszczyźnie, istotne aby poszczególne elementy komponowały się w spójną, ułożoną logicznie całość. - Wysoki poziom funkcjonalności zapewni nam urządzenie aneksu według specyfiki naszej pracy w kuchni - tłumaczy Aneta Dziedzina, ekspert Grupy Armatura. – Kolejność roboczą rozpoczyna lodówka, gdzie przetrzymujemy żywność. Następnie ustawiamy blat z przestrzenią ułatwiającą segregację produktów o długości minimum 60 cm, obok natomiast zlewozmywak z dostosowaną armaturą. Dalej kolejny blat, na którym przygotowujemy posiłki, na końcu kuchenka gazowa lub płyta grzewcza. Aby zapewnić wygodę działania, warto zadbać o to, aby cały ten szereg miał minimum 150 cm długości – dodaje. Tak urządzona przestrzeń pozwoli nam na komfortowe wykonywanie codziennych czynności, eliminując tym samym konieczność lawirowania pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy. Dodatkową powierzchnię, którą możemy wykorzystać jako część jadalną może stanowić wyspa kuchenna. Dzięki wyższej niż w przypadku standardowego blatu górnej krawędzi zasłoni ona część wyposażenia, stanowiąc wyraźną granicę pomiędzy kuchnią, a salonem.


Walka z zapachami
Jedną z największych niedogodności jakiej obawiają się osoby urządzające aneks kuchenny jest rozchodzenie się uciążliwych zapachów, których nie sposób wyeliminować, gotując lub smażąć potrawy. Szczególnie, jeśli przestrzeń pozbawiona jest okien, aromaty mogą łatwo wnikać w tkaniny znajdujące się w salonie. Jak pozbyć się tego problemu? Podstawowym rozwiązaniem jest zamontowanie funkcjonalnego oraz cichego okapu. Wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę na współczynnik wydajności najczęściej w przedziale od 160 do 900 m3/h oraz poziom wytwarzanego hałasu (dB). Należy również pamiętać, że ze względu na otwartą przestrzeń, okap powinien wyróżniać się estetyką oraz dopasowaniem do całości wystroju. Aby mieć pewność, że pochłonie on nieprzyjemne zapachy i nie będzie zawadzał nam podczas gotowania, zamontujmy go na wysokości minimum 70 cm od krawędzi palników kuchenki.

Kuchnia na błysk
Jako przestrzeń otwarta i wystawiona na widok, aneks kuchenny wymaga utrzymania stałego porządku i czystości. Można to osiągnąć zarówno dzięki systematycznemu sprzątaniu, jak i przemyślanemu urządzeniu pomieszczenia. Kluczowym miejscem, decydującym o komforcie działania jest przestrzeń zlewozmywakowa. – Ułatwieniem w dotarciu do trudnodostępnych miejsc, będzie zamontowanie armatury z obrotową lub wyciąganą wylewką – podpowiada Aneta Dziedzina, ekspert Grupy Armatura. – Modele o długości np. 220 mm zapewnią wygodne napełnianie garnków czy wiadra stojącego z dala od zlewozmywaka. Tego typu baterie sprawdzą się zarówno przy standardowych blatach, jak i umieszczone na wyspie kuchennej – dodaje. Aby usunąć natomiast z blatu roboczego zbędne elementy, takie jak garnki, sprzęty kuchenne czy produkty spożywcze, warto wybrać szafki wyposażone w stelaże oraz stojaki, dzięki którym łatwo posortujemy ich zawartość. I tym razem, z pomocą może przyjść wyspa lub barek, we wnętrzu której możemy ukryć pojemne szafki i szuflady.

Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»