Konferencja Food Design
Czy żywność można zaprojektować? Jak zmieniają się nasze przyzwyczajenia i rytuały konsumpcyjne? Czy zastawa stołowa może być jadalna? Na te i inne pytania odpowiada „Food Design – innowacje dla branży spożywczej” – pierwsza w Polsce konferencja i warsztaty poświęcone projektowaniu żywności, usług, produkcji i doświadczenia związanego z jedzeniem, które odbędą się od 13 do 15 września w Poznaniu, w Wyższej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa.
Zajęcia poprowadzą specjaliści z kilku krajów Europy w dziedzinie innowacji i Food Design. Organizatorem warsztatów jest Pro Design na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Udział w konferencji i warsztatach jest bezpłatny. Food Design to innowacyjne projektowanie żywności, diety, doświadczenia związanego z przygotowywaniem jedzenia i konsumpcją. To również projektowanie produkcji i usług dla branży spożywczej. Konferencja i warsztaty odpowiadają na pytania: Jak wprowadzić innowację w firmie z zakresu Food Design? Jak wykorzystać europejski know how z branży spożywczej? Jak tworzyć produkty i marki o korzeniach lokalnych odnoszące sukces na rynkach globalnych?
Uczestnicy konferencji i warsztatów dowiedzą się od najlepszych europejskich specjalistów, na czym polegają innowacje w dziedzinie Food Design, poznają case study światowych firm, które oparły swoją strategię o innowacje w zakresie Food Design i osiągnęły sukces. Dzięki pracy w multidyscyplinarnych zespołach nauczą się jak przekładać wiedzę i doświadczenie specjalistów różnych dziedzin na rozwój własnego biznesu.Prowadzący konferencję i warsztaty to europejscy specjaliści w dziedzinie innowacji i Food Design: Roberto Verganti poprowadzi wykład „Innowacja oparta na designie w branży spożywczej: Jedzenie ma znaczenie”, warsztaty otwarte oraz wraz z Anną Meroni warsztaty zamknięte dla firm (15.09), Marti Guixe „Food designing- O projektowaniu żywności”, Adam Tasi „Doświadczanie żywności i zapachów”, Katja Gruijters „Piękno jedzenia z natury”, Desiree Struijk „Doświadczenie multisensoryczne w branży spożywczej”.
Prace Martiego, nazywanego „ojcem Food Design” charakteryzują się poszukiwaniem nowego spojrzenia na produkty, projektowaniem żywności w zaskakującej formie, o nowych właściwościach, często mówiących językiem dowcipu, komentarza do rzeczywistości. Katja Gruijters opracowuje nowe produkty spożywcze i napoje w oparciu o tradycję, bliskie są jej tematy związane z kulturą jedzenia i zapobieganiem marnotrawstwu żywności. Desiree Struijk udowadnia, że działanie na wszystkie zmysły konsumenta, połączenie wrażeń wzrokowych, słuchowych, dotykowych, zapachowych i smakowych to cel nowoczesnego projektowania żywności. Z kolei Adam Tasi na konkretnych przykładach znanych Marek pokazuje jak ważne jest projektowanie zapachu w tworzeniu nowych produktów spożywczych.Konferencja i warsztaty są bezpłatne, finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Patronami medialnym konferencji i warsztatów są: Dobre Wnętrze, Domosfera.pl oraz Re:design.
Aby wziąć udział w konferencji i warsztatach, wystarczy wypełnić formularz online: www.pro-design.com.pl/formula
Więcej informacji na stronie: www.designteka.pl
Zajęcia poprowadzą specjaliści z kilku krajów Europy w dziedzinie innowacji i Food Design. Organizatorem warsztatów jest Pro Design na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. Udział w konferencji i warsztatach jest bezpłatny. Food Design to innowacyjne projektowanie żywności, diety, doświadczenia związanego z przygotowywaniem jedzenia i konsumpcją. To również projektowanie produkcji i usług dla branży spożywczej. Konferencja i warsztaty odpowiadają na pytania: Jak wprowadzić innowację w firmie z zakresu Food Design? Jak wykorzystać europejski know how z branży spożywczej? Jak tworzyć produkty i marki o korzeniach lokalnych odnoszące sukces na rynkach globalnych?
Uczestnicy konferencji i warsztatów dowiedzą się od najlepszych europejskich specjalistów, na czym polegają innowacje w dziedzinie Food Design, poznają case study światowych firm, które oparły swoją strategię o innowacje w zakresie Food Design i osiągnęły sukces. Dzięki pracy w multidyscyplinarnych zespołach nauczą się jak przekładać wiedzę i doświadczenie specjalistów różnych dziedzin na rozwój własnego biznesu.Prowadzący konferencję i warsztaty to europejscy specjaliści w dziedzinie innowacji i Food Design: Roberto Verganti poprowadzi wykład „Innowacja oparta na designie w branży spożywczej: Jedzenie ma znaczenie”, warsztaty otwarte oraz wraz z Anną Meroni warsztaty zamknięte dla firm (15.09), Marti Guixe „Food designing- O projektowaniu żywności”, Adam Tasi „Doświadczanie żywności i zapachów”, Katja Gruijters „Piękno jedzenia z natury”, Desiree Struijk „Doświadczenie multisensoryczne w branży spożywczej”.
Prace Martiego, nazywanego „ojcem Food Design” charakteryzują się poszukiwaniem nowego spojrzenia na produkty, projektowaniem żywności w zaskakującej formie, o nowych właściwościach, często mówiących językiem dowcipu, komentarza do rzeczywistości. Katja Gruijters opracowuje nowe produkty spożywcze i napoje w oparciu o tradycję, bliskie są jej tematy związane z kulturą jedzenia i zapobieganiem marnotrawstwu żywności. Desiree Struijk udowadnia, że działanie na wszystkie zmysły konsumenta, połączenie wrażeń wzrokowych, słuchowych, dotykowych, zapachowych i smakowych to cel nowoczesnego projektowania żywności. Z kolei Adam Tasi na konkretnych przykładach znanych Marek pokazuje jak ważne jest projektowanie zapachu w tworzeniu nowych produktów spożywczych.Konferencja i warsztaty są bezpłatne, finansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Patronami medialnym konferencji i warsztatów są: Dobre Wnętrze, Domosfera.pl oraz Re:design.
Aby wziąć udział w konferencji i warsztatach, wystarczy wypełnić formularz online: www.pro-design.com.pl/formula
Więcej informacji na stronie: www.designteka.pl
Data publikacji: 30.08.2010
Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»