Chrupiąca bagietka w industrialnej oprawie
Jak zaprojektować przestrzeń łączącą klimat przytulnej, pachnącej chrupiącym pieczywem francuskiej „boulangerie” z nowoczesną restauracją? Projekt lokalu Allo Allo stworzony przez Forbis Group skupia się przede wszystkim na wyeksponowaniu procesu przygotowywania świeżych, opartych na własnych wypiekach, potraw w industrialno–domowej oprawie. Połączenie dwóch różnych światów dało niezwykły efekt aranżacyjny.
Allo Allo z założenia miało być czymś więcej niż miejscem na zjedzenie szybkiego śniadania lub lunchu, ale też lokalem zupełnie innym niż klasyczne restauracje. Ma ono przede wszystkim przyciąga klientów zapachem świeżego pieczywa, wypiekami prosto z pieca i przygotowywanym na miejscu jedzeniem. Z tego względu projektanci Forbis Group skupili się na stworzeniu otoczenia eksponującego proces powstawania posiłków. W projekcie znalazła się otwarta kuchnia, dzięki, której klient może na własne oczy zobaczyć jak tworzy się jego sałatka, czy pizza. Długa, przeszklona lada zaprasza do poczęstowania się tartami, ciastami, czy włoskimi przekąskami. Specjalne rolę odgrywają jednak w przestrzeni produkty flagowe – świeże, wypiekane na miejscu pieczywo. Każdy projekt wymaga indywidualnego podejścia, dostosowanego do charakteru miejsca, które tworzymy. Także w tym przypadku był to dla nas priorytet. W strefie baru zaprojektowaliśmy drewniane półki, na chleby i bułki, tak, aby poprzez odpowiednią ekspozycję stały się one elementem wystroju lokalu. W koszach, znajdujących się w restauracji znajdziemy apetyczne bagietki i świeże kajzerki – mówi Agnieszka Sarwas, projektantka Forbis Group.
Klimat wnętrza to industrialna nowoczesność przełamana przytulnymi, domowymi akcentami. Surową przestrzeń stworzoną poprzez betonowe ściany, białe kafle, metalowe, obciągnięte siatką regały ocieplają kwietniki, niebieskie tapicerowane siedzenia, drewniane lamperie i wyjątkowe konstrukcje w kształcie wznoszących się nad stolikami domków. Dużą wagę przywiązano do doboru oświetlenia – charakterystycznych lamp i neonów.
Aby dopasować się do wymagań i potrzeb klientów, lokal został podzielony na 3 strefy. Pierwszą z nich stworzono dla gości, którzy nie mają danego dnia potrzeby lub czasu na dłuższą wizytę w restauracji. Jest to strefa samoobsługowa, gdzie klient może zamówić szybkie jedzenie przy kasie, następnie usiąść przy stoliku i spokojnie zjeść lub zabrać je na wynos. Część druga restauracji to miejsce, dla klientów, którzy pragną spędzić w niej więcej czasu. Jest to strefa z obsługą kelnerską, w której można zjeść obiad i spędzić popołudnie w miłej atmosferze. Trzecią przestrzeń tworzy ogródek o powierzchni 100 m kw. Miejsce to powstało z myślą o długich, letnich wieczorach - zarówno dla grupek znajomych, rodzin, jak i miłośników sportów. Ci ostatni, będą mieli szansę obejrzeć transmisje najważniejszych wydarzeń sportowych.
Allo Allo będzie znajdowało się w nowopowstającej Galerii Północnej na warszawskiej Białołęce. Otwarcie planowane jest na koniec sierpnia.
Forbis Group jest firmą projektowo – wykonawczą, która powstała z pasji do dobrego designu. Jako jedna z pierwszych na polskim rynku wprowadziła model współpracy, polegający na holistycznym podejściu do procesu adaptacji przestrzeni komercyjnych. Obecnie Forbis Group jest jednym z wiodących, krajowych dostawców usług fit – out dla branży Retail, Office i HoReCa. Od 2017 roku przynależy do grupy kapitałowej Paged. Konsolidacja kompetencji Forbis Group z doświadczeniem w produkcji mebli oraz zasobami Paged S.A wznosi świadczone usługi na jeszcze wyższy poziom.
Data publikacji: 22.06.2017
Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»