Podłoga drewniana w kuchni?
W ostatnich latach drewniana podłoga jest coraz powszechniej montowana w naszych domach. Nikogo nie dziwi w sypialni czy salonie. Natomiast zdarza się że mamy wątpliwości dotyczące jej montażu w kuchni i jadalni. Czy słusznie mamy się czego obawiać?
Kuchnia mocno eksploatowana
Nasze obawy odnośnie podłogi w kuchni i często połączonej z nią jadalni wynikają z tego, że w tych pomieszczeniach podłoga jest narażona na uszkodzenia w większym stopniu niż w innych. To w kuchni na podłogę spadają noże czy widelce, rozbijają się naczynia, rozlewają różne płyny. Do tego na podłogę spadają okruchy, stołują się tu zazwyczaj domowe zwierzęta. Kuchnia jest często sercem domu i tutaj nierzadko bawią się dzieci, wchodzimy tu od razu po wejściu do domu, często jeszcze w butach przynosząc piasek i inne zabrudzenia a nie zawsze mamy czas dokładnie sprzątać. Dlatego obawy o drewnianą podłogę są uzasadnione, jednak można dokonać rozsądnego wyboru kierując się praktycznymi parametrami podłóg.
Jaki gatunek do kuchni
W kuchni i jadalni sprawdzą się gatunki drewna twardego i wytrzymałego. Pierwszą z propozycji jest drewno bambusa skręcanego - w zasadzie jest to najtwardsza podłoga dostępna na rynku, a tym samym oznacza to, że jest najbardziej odporna na uszkodzenia. Szczególnie praktyczne są podłogi bambusowe postarzane, których powierzchnia jest lekko dłutowana i miejscowo bejcowana. Na takiej podłodze uszkodzenia i drobne zabrudzenia będą bardzo słabo widoczne.
Podobny efekt gwarantują podłogi bambusowe wykonane z mieszaniny bambusa jasnego i ciemnego tzw. tygrysie. Najgorzej sprawdzają się podłogi jednolite o bardzo ciemnym kolorze (np. wenge) oraz bardzo jasne (np. klon). Na takich podłogach plamy, okruchy oraz inne zabrudzenia lub uszkodzenia będą najbardziej widoczne.
Ciekawą opcją do zastosowania w kuchni jest także parkiet przemysłowy, który, jak sama jego nazwa wskazuje, jest przeznaczony do trudnych zastosowań. Parkiet przemysłowy jest najczęściej olejowany, więc uszkodzenia i tak nie są widoczne, a nawet dodają podłodze uroku.
Ponadto taką podłogę można dość szybko odnowić, szlifując i nakładając nową warstwę oleju.
Jak montować
Na bezproblemową eksploatację podłogi wpływa sposób jej montażu. Jeśli nie planujemy szybkiej wymiany podłogi warto zdecydować się na przyklejenie jej do podłoża, ponieważ podczas renowacji ułatwi to cyklinowanie. Natomiast jeśli podłoga ma charakter tymczasowy i zostanie wymieniona po kilku latach, wówczas lepiej wybrać deski na łączu KLIK SYSTEM, montowane w systemie tzw. podłogi pływającej. Wówczas będzie można ją łatwo zdemontować.
Właściwa pielęgnacja
Właściwa pielęgnacja podłogi intensywnie użytkowanej jeszcze przedłuży jej żywotność i poprawi estetykę. Dlatego warto stosować odpowiednie specjalistyczne preparaty. Największą popularnością w ofercie Kopp cieszy się preparat do mycia podłóg lakierowanych oraz olejowanych. Taki płyn nie uszkadza warstwy wierzchniej podłogi a całkowicie usuwa wszelkie zabrudzenia. Poza tym szczególnie polecany jest preparat do zabezpieczania podłóg lakierowanych. Preparat ten nanosimy na podłogę w formie jednolitej powłoki i pozostawiamy do wyschnięcia. Plamy i uszkodzenia, które pojawiają się na podłodze osadzają się wówczas na utworzonej powłoce zamiast bezpośrednio na lakierze.
Także do pielęgnacji podłóg olejowanych poleca się stosować specjalistyczne produkty składające się z mydła i naturalnych olejków, które usuwają zanieczyszczenia oraz dodatkowo pielęgnują podłogę.
O czym należy pamiętać
Musimy liczyć się z tym, że intensywne użytkowanie podłóg drewnianych, zwłaszcza w takich miejscach jak kuchnia czy jadalnia powoduje, że na podłodze pojawiają się widoczne uszkodzenia. Jest to naturalne zjawisko, którego ciężko uniknąć. Jednak nie stanowi to wady podłogi drewnianej, a wręcz przeciwnie dodaje jej szlachetności. Drewniane podłogi od lat stosowane były na dworach, w pałacach czy restauracjach i ich widoczne długotrwałe użytkowanie nie ujmuje podłodze klasy.
Data publikacji: 27.03.2015
Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»