Właściwości stali szlachetnej. Poprawne czyszczenie i konserwacja wyposażenia toalety ze stali szlachetnej
Wyposażenie wc ze stali szlachetnej jest chętnie wybierane ze względu na trwałość i estetykę. Stalowe dozowniki do mydła, podajniki ręczników i papieru toaletowego, kosze na odpadki, szczotki WC, umywalki, misy WC, poręcze dla niepełnosprawnych i inne akcesoria łazienkowe są w wielu toaletach. Stal szlachetną nazywana jest także nierdzewną. Co jednak, gdy na powierzchni lub wewnątrz urządzeń zauważymy rdzę?
Nie wszyscy wiedzą, jak poprawnie konserwować stal szlachetną. Tymczasem używanie nieodpowiednich środków czyszczących powoduje powstawanie odbarwień i korozji na powierzchni stalowych przedmiotów.
Rodzaje stali szlachetnej
Przez stal szlachetną rozumiemy stal o wysokim stopniu czystości, wytapianą w specjalnej technologii. Stężenie pierwiastków stopowych i tym samym rodzaj stali określają normy: amerykańska AISI, niemiecka DIN czy europejska EN 10088. Zgodnie z normą AISI do produkcji wyposażenia sanitarnego najczęściej stosuje się:
stal chromową – AISI 430:
- ma dobrą odporność na korozję
- jest bardzo twarda
- ma gładką, łatwą do czyszczenia powierzchnię
- magnetyczna
stal chromowo-niklową V2A – AISI 304
- ma dobra odporność na korozję
- dodatek niklu 8-10% podnosi odporność na korozję
- niemagnetyczna
stal chromowo-niklowo-molibdenową V4A – AISI 316L
- ma bardzo dobrą odporność na korozję
- dodatek molibdenu V4A zwiększa odporność na korozję, przez co polecana jest do środowisk o zwiększonej ilości tlenków siarki i chlorków
- niemagnetyczna
Właściwości stali szlachetnej
- dlaczego stosuje się ją jako wyposażenie WC
- dlaczego stosuje się ją jako wyposażenie WC
- odporność na korozję – bogata w chrom cienka warstwa tlenkowa, znajdująca się na powierzchni stali, zapobiega zjawisku korozji; dzięki swoim właściwościom odnawia się ona pod wpływem tlenu z powietrza lub wody; w ten sposób samoistnie tworzy płaszcz ochronny
- higieniczność – gładką powierzchnię bez porów można łatwo czyścić i dezynfekować
- wysoka tolerancja na wahania temperatur i na wysoką temperaturę
- trwałość – mniejsza podatkość na uszkodzenia mechaniczne
- ekologiczność – stalowe sprzęty można przetworzyć i wykorzystać ponownie (aż 50% nowych wyrobów pochodzi z odpadów)
- ekonomiczność – co prawda wyposażenie ze stali kosztuje więcej plastikowe, ale jest solidniejsze, używa się je dłużej, co w końcowym rozrachunku często okazuje się tańszym rozwiązaniem
- estetyka – stal nadaje elegancki charakter
Przyczyny korodowania stali szlachetnej
Stal szlachetna jest odporna na korozję, ale czasem może występować zjawisko korozji lokalnej. Urządzenia sanitarne zazwyczaj dotyka korozja wżerowa (wywołana miejscowym uszkodzeniem warstwy ochronnej) lub koroza szczelinowa (wynikająca ze zróżnicowanego natleniana). Korozję wżerową przeważnie powoduje agresywność otoczenia, czyli np. stosowanie nieodpowiednich środków czyszczących, szorowanie szorstkimi czyścikami, nagromadzenie chloru w pomieszczeniu, w którym znajduje się stalowy sprzęt (na basenach lub pływalniach) lub oddziaływanie soli w nadmorskich rejonach.
Czyszczenie stali nie jest skomplikowane. Trzymanie się kilku prostych zasad umożliwi utrzymanie jej w dobrym stanie przez długi czas. Brak prawidłowych procedur sprzątania lub nieprzestrzeganie ich może przyczynić się do trwałego uszkodzenia wspomnianej ochronnej warstwy tlenkowej. To z kolei powoduje powstawanie odbarwień i korozji. By tego uniknąć, należy zadbać o właściwe środki myjące i zwrócić uwagę sprzątaczom na regularne czyszczenie stali. Na etykietach niektórych detergentów producenci informują, że nie należy czyścić nimi powierzchni stalowych, chromowanych, niklowanych, gdyż mogą je uszkadzać.
Jakimi środkami czyścić stal szlachetną?
Zalecane środki czystości:
- środków czystości chemii gospodarczej
- środków naturalnych, jak np. roztwór octu (w stosunku 20% octu, 80% wody) lub sodę oczyszczoną (2 łyżki na litr ciepłej wody)
- wody z dodatkiem mydła w płynie
- płynów do mycia szyb – większość z nich jest bezpieczna dla stali
- preparatów do mycia i nabłyszczania stali.
Zalecane materiały do czyszczenia:
- szczotki z włosiem naturalnym i z włosiem sztucznym
- ściereczki z mikrowłókien, włókien chemicznych i naturalnych
- włókniny z tworzyw sztucznych
- ścierki gąbczaste, gąbki
- myjki ciśnieniowe i parowe.
Czym nie wolno czyścić stali szlachetnej?
Nie należy używać agresywanych środków myjących i preparatów zawierających chlor lub wybielacze, a także wody z basenów.
Zabronione jest stosowanie wełny stalowej, papieru ściernego, szorstkich czyścików, proszków do szorowania, szlifowania i polerowania itp. , ponieważ powodują one zarysowania powierzchni.
Najczęstsze zabrudzenia stali szlachetnej i sposoby ich usuwania
Jeżeli na przedmiotach ze stali szlachetnej pojawią się przebarwienia, w pierwszej kolejności należy umyć je odpowiednim środkiem. W zależności od rodzaju zabrudzenia stosuje się różne preparaty.
Wskazówki dotyczące pielęgnacji stali szlachetnej
Data publikacji: 26.03.2014
Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»