Nowe życie zabytkowych budynków po zakładach mięsnych w Zabrzu

Ponad stuletnie budynki wieży i chłodni, o dużych walorach zabytkowych, zlokalizowane są na terenie pozostałym po byłych zakładach mięsnych „Maćko” w Zabrzu. Przez lata pełniły funkcje związane z ich działalnością. Wieży przypisana była rola obiektu technicznego dostarczającego m.in. chłodziwa dla budynku chłodni, w którym przetrzymywano wyroby mięsne. Po upadku zakładów obiekty nie zostały zagospodarowane i niszczały przez kolejne 20 lat. W 2012 roku cały teren został kupiony przez nowego inwestora, który stopniowo przeprowadza jego rewitalizację.

Jednym z etapów tych działań jest rozbudowa przedmiotowych budynków. Obiekty mają zyskać nowe funkcje: strefę handlowo-usługową w przyziemiu, część bankietowo - konferencyjną na pierwszym i drugim poziomie budynku chłodni oraz część gastronomiczną znajdującą się w samej wieży. Za przygotowanie projektu odpowiedzialna jest autorska pracownia architektoniczna BAAR prowadzona przez Adama Radzimskiego.

Nowe założenia programowe stały się punktem wyjściowym dla idei, która zakłada rozbudowę budynków w duchu poszanowania ich pierwotnej architektury i pozostawienia jej w niemalże nienaruszonym stanie. Spełnienie tego założenia programowego przy konieczności powiększenia powierzchni użytkowej i dostosowania obiektów do współczesnych przepisów prawa budowlanego stało się dużym wyzwaniem.

Przyjęto, że wszelkie działania architektoniczne muszą być czytelne dla odbiorców. Aby nie zatracić świadectwa historycznego obiektów postawiono na rozbudowę na zasadzie kontrastu, gdzie obiekty istniejące podlegają wyłącznie renowacji, a części dobudowywane mają całkowicie odmienny – współczesny charakter.



W budynku chłodni zaprojektowano dodatkową kondygnację, dzięki czemu zmieściła się w nim duża wielofunkcyjna sala bankietowo - konferencyjna z możliwością podziału na dwie mniejsze. Każda z nich posiada antresolę i zewnętrzne atrium. Sala wyposażona jest w profesjonalną scenę i przesuwne (składane) rzędy siedzeń mogące pomieścić do 400 osób.

W budynku wieży znajduje się kompleks gastronomiczny, którego najważniejszym punktem programowym i wizualnym jest restauracja zlokalizowana w nadbudowanej kondygnacji - ponad 35 metrów nad poziomem terenu. Przeszklony z każdej strony Skybar zapewnia klientom niesamowite widoki na panoramę miasta.

Nowoczesna architektura połączona z historycznym budynkiem daje użytkownikom możliwość doświadczania swoistego eklektyzmu kulturowego, dzięki ciągłemu przemieszczaniu się pomiędzy obiema częściami. Całość założenia stanowi jedność i jest świadectwem obu epok. Obiekty mają stanowić wizytówkę Zabrza i napędzać dalszy rozwój miasta.


Strona projektu: baar.pl i facebook.com/biurobaar
Data publikacji: 12.05.2015
Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»