Projekty strefy gastronomicznej dla festiwalu Sansusī Forest
Ogłoszono wyniki międzynarodowego konkursu Sansusī Forest Food Court. Konkurs realizowany był przy współpracy z festiwalem Sansusī na Łotwie. Zadanie polegało na opracowaniu strefy gastronomicznej/konstrukcji, która może być zbudowana ręcznie z trwałych materiałów.
Pierwszą nagrodę otrzymał projekt "Hanging Out" autorstwa Daniila Chechina, Marii Levitskaya, Mariia Samahala i Mykhailo Zhuk z Austrii. Projekt przedstawia zabawną aranżację konstrukcji w kształcie szopy, wykorzystującą panele ze sklejki i malowaną metalową siatkę. Jury były pod wrażeniem funkcjonalności i walorów ekonomicznych projektu, zwracając uwagę na wykorzystanie lokalnych materiałów. Koncepcja zakłada również m.in. wykorzystanie pni drzew jako siedzisk i stołów.
Drugie miejsce zajął zespół w składzie Laura India Garinois i Liam Martin ze Stanów Zjednoczonych. Projekt "Re(treat)" to modułowa strefa gastronomiczna stworzona na podstawie drewnianej ramy z przesuwnymi oknami i wejściami.
Trzecia nagrodę przyznano za projekt "The Banquet" autorstwa Ash McCarthy, Alette Avsnes, Selma Gulden i Andrei Nemes z Danii. Koncepcja opiera się na prostych konstrukcjach ułożonych w półokrągłą strefę gastronomiczną, tworząc wizualnie urzekającą atmosferę.
Nagroda za najlepszy projekt studencki otrzymał zespół w składzie Yanguang Zhu, Zhiyan Xu, Qingdong Hu i Binghao Yao z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Z kolei nagroda za najlepszy projekt uwzględniający idee zrównoważonego rozwoju - Sustainability Award przyznano zespołowi ze Szwajcarii w składzie: Nicolas Moser, Linh Pham, Quang Anh Ha i Khanh Duong.
Wyniki konkursu
I miejsce
II miejsce
III miejsce
Student Award
Sustainability Award
Więcej na stronie konkursu.
Data publikacji: 28.06.2023
Zaloguj się jako Użytkownik aby móc dodawać komentarze.
«
»
«
»